5 juni, Rødvig.

Ja, då blev det en dag till i Rødvig. Varför flytta på sig när vi ligger bra här och vi behöver slappna av på denna lilla minisemester eller långhelg.
Idag är det grundlovsdag i Danmark vilket väl är så nära man kommer en nationaldag.

För att kolla statusen på danskarna och grundlovsdagen så tog Åse och jag på oss promenadskorna för att testa en av de uppmärkta promenadstigarna som hade sin start vid hamnen och kallas ”Kløverstierne”.

Det finns fyra stycken en grön som mest går i byn, en röd som går ut på klinten, en blå som är en lite större byrunda samt en svart som går ut på landet. Det var väl ingen som passade oss helt perfekt men vi kombinerade den grön, blå och lite av den röda.

Det började inte bra. Vi hade inte insett att rundorna tydligen skall gås åt ett bestämt håll. Vi började att gå den blåa medurs och förstod inte varför vi inte såg skyltarna som markerade rundan. Så vi vänder tillbaka för att försöka komma rätt. Plötsligt ser vi en skylt som markerar rundan. Ok man har bara valt att sätta skyltarna så man kan se dem från ett håll. Med den vetskapen blir det genast lättare att hitta rundan. Det går bra ett tag. Tills vi kommer upp i ett nybyggt bostadsområde. Där har man råkat bygga bort stigen som skall ta en från bostadsområdet ner till järnvägsspåret och stigen som följer den tillbaka till hamnen.

Skam den som ger sig. Vi hittar ett ställe vi kan ta oss igenom bostadsområdet och kan till sist ta oss ut på den röda rundan.

Tillbaka i hamnen så tycker vi oss konstatera att danskarna firar sin grundlovsdag lite som vi svenskar firar vår nationaldag, dvs man vet inte riktigt hur den skall firas. Oavsett så är vädret helt fantastiskt idag.