2 augusti, Præstø.

Idag var det återigen dags för att cykla en panoramarutt, nämligen nummer 424 som är cirka 36 km lång och tar en ut på Jungshoved.

Första stopp, efter en fin cykling på små nästan bilfria landsvägar, blev Jungshoved Kirkehavn. Jag har sett i både hamnlots och på sjökort att den finns där men det har varit allt för grunt för att ta sig in där. Rännan skall vara 1,5 meter djup men man rekommenderar inte båtar med ett större djupgående än 1,2 meters djupgående att ta sig in där. Här finns verkligen inte så mycket mer än ett stort utrymme för lugn och ro. Hamnen är med i Frihavnsordningen men jag kunde inte riktigt utröna vad som var serviceavgifter. Hamnavgiften var i alla fall 75 kronor som betalades i en brevlåda på hamnen. Vatten och toalett fanns tydligen upp vid kyrkan.

Turen fortsätter längs Jungshoved med utsikt mot Bøgestrømmen där vi passerade dagen innan.

Nästa lilla hamn på turen var Stavreby. Den är inte med i Frihavnsordingen och är kanske inte heller lika lugn som Jungshoved Kirkehavn. Men om man har en båt med litet djupgående, lite is i magen och en 100-lapp på fickan så kan den kanske vara värt ett besök.

Vi fortsätter på vår tur och passerar gøngehøvdingens hule. Lite jobbigt att ta sig ända dit så vi hoppar över denna attraktion och fortsätter vår tur till sydsidan av inseglingen till Præstø. Här passar vi på att äta medhavd lunch innan vi till sist återvänder till Præstø för att belöna oss själva med en stor glass. Panoramarutt 424 är nog den trevligaste cykelturen vi har cyklat i sommar.
Cyklarna viks ihop och packas undan och sen förbereder vi oss för kvällens kommande regn genom att spela lite Catan.