1 augusti, Vordingborg – Præstø.

När vi vaknade idag så hade prognosen ändrats igen. Skyfall och åska hela dagen. Men när vi tittade ut ur båten så var det rätt så ok väder. Vi kollade även DMI:s väderradar och kunde se att det inte var några skyfall på väg den närmsta timmen. Så klockan 06:00 gav vi oss iväg från Vordingborg för att bege oss till Præstø via Bøgestrømmen. Vårt djupgående är 1,85 på tomma tankar men med tankarna fulla med diesel och vatten så brukar vi lägga till ytterligare 5 cm. Bøgestrømmen skall vara farbar med ett djup i rännan på 2,3 meter. Därför brukar vi vara tveksamma till att gå igenom här speciellt om det är lågvatten. Men idag var det cirka 30 cm högvatten.

Det finns tre ställen i Bøgestrømmen där pulsen stiger lite. Det först är precis innan Farøbron där sjögräset gör att ekolodet inte vet hur djupt det är. Samtidigt säger sjökortet att det är 2,4 meter djupt så det finns i praktiken vatten under kölen dock inte så mycket vatten men tillräckligt för att ta sig förbi. När man väl är förbi så finns det djupfåror som tar en ända bort till Kalvehave så länge man håller sig innanför utprickningen.
Nästa pulshöjare är när man skall ta sig mellan Kalvehave och Nyord. Det är visserligen hyfsat bra utmärkt men det finns gott om grund här som kan bli ett problem för vår båt.
Den sista pulshöjaren kommer när man väl är inne i den sista delen av rännan på väg ut förbi Jungshoved. Här är mycket sjögräs och väldigt smalt. På något ställe blir man till och med fundersam på hur ett kardinalmärke skall tas. Trots att den står öst om grund och man därmed bör gå väst om märket så ligger det också ett grund strax väster om märket. Man har cirka 45 meter mellan grunden och samtidigt gör sjögräset att ekolodet säger att det bara är 1 meters djup.

Till sist kommer vi ut ur Bøgestrømmen och faller av på en kurs in mot Faxeladeplads. Storsegel hissas och gennaker hissas.

Det gick i 20 minuter sen dog vinden. Motorn tar oss in i inseglingen till Præstø. När vi närmar oss angöringen så kommer det första av tre skyfall som vi fick på vägen in till Præstø. När vi ligger förtöjda vid kaj så upphör regnet.

Det var bra att vi kom iväg idag. Samtidigt hade det ju inte varit så kul med åska men återigen prognoserna har varit helt tokiga de senaste veckorna så jag vet inte riktigt hur man skall planera sina seglingar på ett bra sätt.