19 juli, Limhamn – Faxe Ladeplads.

Då kom vi till sist iväg. Väckarklockan väckte oss klockan 05:00. En kvart senare var vi iväg. Vädret stämde inte riktigt överens med prognosen. Det skulle blåsa 4-5 m/s och 8-9 i byarna. Nu verkade det blåsa konstant 8-9 m/s. Strömprognosen verkade däremot stämma. Utanför Limhamn över till Pepparholmen skulle det var 2-3 knops sydgående ström som någonstans efter Lillgrundet vek över mot danska sidan och Steves Klint. För att få maximal hjälp av strömmen så gick vi för motor ut till Flintrännan. Med tanke på den starka strömmen hade vi tänkt att gå under bron i Flintrännan där det är som bredast och där man har lite manöverutrymme. Det var en bra tanke men Finnlines morgonfärja kom samtidigt som vi tänkte passera så det var bara att ta sikte på en av de smalare passagerna. Det var en väldigt konstig upplevelse att tryckas under bron i 8-9 knop. Sjön efter bron är otroligt grov och skumpig. Väl ute på andra sidan rullas genuan ut och vi kan med en hårt skotad genua precis hålla kursen mot Steves Klint. Efter vindkraftverken vid Lillgrundet jämnar sjön till sig och seglingen blir betydligt mer behaglig. Solen tittar upp över molnen och vi har fortfarande medström fast kanske bara 1-1,5 knop.

Turen fortsätter över och förbi farledsseparationen vid Falsterbo och Steves Klint blir allt tydligare. Nu har tydligen många båtägare vaknat för det kommer en strid ström av fritidsbåtar från Rødvig.

Efter en del parrerande av fritidsbåtar vid Rødvig så lugnar det ner sig med trafiken och vi är enda båt som har kursen satt mot Faxe Ladeplads. Vinden är rakt mot nu och genuan rullas in och vår trogna Volvo Penta får ta oss de sista timmarna fram till Faxe Ladeplads.

Vi har tidigare varit här och noterat att det finns ett par breda platser längst in i hamnen där det annars bara ligger småbåtar så vi siktar in oss på någon av dessa. På vägen dit kan vi konstatera att det säkert var en 7-10 breda platser lediga i hamnen.

En av platserna var ledig och vi förtöjer där. Nu har hamnen fått möjlighet att betala hamnavgift över internet. Man skannar en QR-kod vid bryggplatsen och följer bara instruktionerna i telefonen. Hmm… det lät ju enkelt men gick åt pipan då jag råkade slå in fel kortnummer och sen gick det inte att backa. Efter fyra försöka att betala hamnavgiften gav jag upp och gick ner i båten för att äta lite pizzalunch. Efter lunchen tänkte jag att jag skulle göra ett försök till med hamnavgiften. Det fungerade! Så nu ligger vi här, längst in i hamnen, i minst två dagar.

I och med att vi var tidigt uppe idag så blev det en välbehövlig tupplur efter att vi varit iväg upp till Netto för att fixa kvällsmaten och utflyktsmat till imorgon.

Efter en timmes välbehövlig sömn så passar vi på att ta ett bad i havet precis utanför piren. Sedan vi var här förra året har det byggts en fin badtrappa på utsidan av piren. Visst det låg lite tång närmast men efter någon meter var man ute på sandbotten. Det finns en fin badbrygga lite längre söderut men badtrappan är perfekt för morgon- eller kvällsdoppet.