1 augusti, Nyborg- Agersø.

Det skulle blåsa en del idag men vinden skulle komma från nordväst vilket innebar att det skulle kunna gå att segla någorlunda behagligt till Agersø. Från början funderade vi på att gå till Omø men hamnen där låg väldigt utsatt för en nordväst strax under kulingstyrka i byarna. Därför valde vi att gå till Agersø vars hamn ligger på östsidan av ön och därmed både i sjö- och vindlä.

När vi gick från Nyborg så märktes inte vinden av speciellt mycket och jag planerade att segla med både storsegel och genua men när vi väl kom ut på öppet vatten så insåg vi att det räckte gott och väl med endast storseglet. Det började lite försiktig med att vi gjorde 4 knop men ju längre ut i Stora Bält vi kom desto fortare gick det. Samtidigt blev även vågorna större och större. När vi närmade oss norrsidan av Agersø så gjorde vi strax under 8 knop.

Under större delen av överfarten låg Ebba och hennes kompis på fördäck och gick åka kombinerad berg och dalbanan samt vattenrutschbana. Väl öster om Agersø tar vi ner storseglet för att slippa en gipp i den hårda vinden. Motorn startas samtidigt som genuan rullas ut en bit för att stabilisera den rullande båten. Ju längre söderut vi kommer desto mer sjö- och landlä får vi.

Det blåser fortfarande bra när vi kommer in i den lilla hamnen och vi väljer därför snabbt en plats strax innanför den norra vågbrytaren. Vinden tar tag i båten precis vid tillläggningen och den här hamnar väl inte överst på vår lista över snygga tilläggningar. Ebba reagerar snabbt och får fast en förtöjning innan vi glider från kajen. Sen var det bara frågan om att förhala båten på plats.

När alla är mäta och nöjda efter lunch så tar tjejerna cyklarna och utforskar Agersø. Jim får det hedersamma uppdraget att fixa toaletten som slutat att fungera. Det var tydligen så mycket sjögräs och tång som flöt runt i Nyborg hamn och som lyckats att ta sig in i toalettens vattenintag till pumpen. Efter demontering av pump och att all sjögräs plockats ut så fingrade den igen.

Efter cykelturen så passade tjejerna på att bada i den fina badbryggan framför vår nya plats. Vi blev tvungna att flytta vår båt när en jättestor skonert kom in i hamnen. Den hade svårt att läggs till och hamnkaptenen undrade om vi kunde tänka oss att flytta till en annan anvisad plats. När vi kommer dit så visar det sig att den var mycket bättre än platsen vi först hade valt. När vi låg tryggt förtöjda så kommer först hamnkaptenen och undrar om vi är nöjda med den nya platsen. Sen kommer skepparen på skonerten och tackar oss för att vi kunde flytta på oss. Då känner man sig verkligen välkommen.

Åse och jag passar även på att ta en cykeltur på denna vackra ö. Agersø by är otroligt pittoreskt och de flesta husen är i fantastiskt skick. Inte alls dom på Fejö och Lolland.

Krabbfiske är det ju ett tag sedan sist. Det är säkert ett par år sedan vi lätt krabbfiskesetet stanna hemma men nu fick Ebba plötsligt för sig att tjejerna skulle fiska krabbor. Det blev tydligen till tre fångade krabbor med det egentillverkade krabbfiskesetet bestående av en vaxad segelmakartråd, en plastklämma, lite eltejp och en sten. Sen klämdes det en bit salami i klämma och fångstlyckan var gjord.

På kvällen gick vi alla till Agersø Grill og Café som faktiskt drevs av ett gäng svenskar. Där blev det ett gäng rejäla hamburgare med tillbehör. De var goda men inte i närheten av de som vi åt på Fejø.

Tillbaka i båten så hänger vi upp de båda hängmattorna så att tjejerna kan ligga i dem och se solnedgången.