26 juni, Hanö – Karlskrona

Igår kväll fick vi en båt utanpå oss, så när vi skulle gå iväg nu på morgonen så fick vi be dem att förhala sig. De flesta gick ändå vid niotiden så det fanns gott om plats att förhala till.

Vi kom iväg klockan halvtio och seglade en bit innan vinden tog slut, sen fick vi starta motorn då det knappt fanns någon vind.
Barnen passade på att sitta i aktern ock blåsa såpbubblor. Plötsligt tappar Axel sin såpbubbelflaska i havet och vi får anledning att träna ”man-över-bord”.
Axel tilldelas uppgiften att inte släppa flaskan ur sikte och peka med stadig hand. Åse tar fram en håv och Jim lägger om rodret och manövrerar mot den förolyckade. Det blev en mycket lyckad övning. En skolboksmanöver.

Kanonväder gjorde turen riktigt behaglig fram till att vi började angöra Karlskrona. Då började regnet falla. Åskan mullrade inne över fastlandet.
Redan igår plockad vi fram vår autopilot som vi knappt har användt. Strax utanför Simrishamn tog ”styrman Strömming”, som vi döpt vår autopilot till, över och
tog oss ända fram till Hanö. Idag gjorde ”styrman Strömming” en storartad insats när regnet strilade ner och vi kunde sitta under sprayhooden med sjökort och plotter
och navigera in förbi ”Gonatt” och fram till Tallebryggans gästhamn med Strömming vid rodret. Vi förtöjde vid Tallebryggan runt klockan tre. Här hade de också ändrat på hamnen så vi blev lite förvirrad när vi kom in. Vi hade knappt hunnit få upp supstugan innan det började störtregna. Medan det regnade passade vi på att baka en mjuk pepparkaka som vi åt till fika.
När regnet lättade framåt kvällen så tog vi en liten promenad upp på stan och handlade lite. Åter i båten försökte vi reda ut varför vi inte hade någon landström. Tydligen var det en fas som inte fungerade på just den bryggan vi låg vid. Efter att ha testat alla lediga eluttag så kunde vi konstatera att inga hade ström.
När jag går över till grannbryggan för att testa eluttagen där så tittar en sur tysk upp ur en båt och börjar skälla och domdera för att jag har råkat stöta till deras elkontakt, som förövrigt inte var ordentligt intryckt, så att den lossnade när de tittade på fotboll. Det förnuftiga hade varit att fråga vad som hände?

DSC_0375 DSC_0388

Oavsett så visar det sig att alla eluttagen på den här bryggan fungerar så vi backar dit med supstugan monterad och sittbrunnsbordet uppe. Det är första gången som vi förtöjer kontinentalt dvs med häcken mot bryggan. En god middag avnjuts i sittbrunnen och barnen springer runt på byggan och fiskar maneter.

Det här inlägget postades i Blekinge, Östersjön, Segling, Sommar. Bokmärk permalänken.