22 juni, Limhamn – Ystad

Vi hade satt klockan på väckning till 04.00. Efter att ha kollat väderprognosen igår kväll så ändrade vi våra planer att segla i Danmark till att istället segla till Blekinge. Planen var att komma iväg tidigt men vädret såg inte så inbjudande ut klockan fyra på morgonen, så vi gick och la oss igen. När vi vaknade klockan åtta såg det bättre ut så vi bestämde oss för att segla iväg efter en snabb frukost.

Tio i nio lämnade vi Limhamn för att gå igenom Falsterbokanalen klockan 11. Sträckan Limhamn – Falsterbokanalen gick vi för motor.
Ja, den öppnade inte exakt klockan 11. När klockan började närma sig 6-7 minuter över elva så kallade jag upp dem på VHF:en för att höra om öppningen var inställd – precis då öppnade de bron. Axel fotograferade när vi gick igenom kanalen.

IMG_0277 IMG_0279

Ebba tog också bilder när vi gick genom kanalen.

DSCN0159 DSCN0160
Väl ute i Östersjön satte vi segel. Till en början hade vi både storen och focken ute men då det var en platt läns och focken hade svårt att stå bra så rullade vi in den igen. Det gjorde ingen skillnad på farten. Vi gjorde 6-7 knop ändå. Sjömilen avverkades och vädersystemen drog över.
Mestadels var det bra och soligt. Vinden ökade och minskade i styrka. Vid ett tillfälle när en regnskur drog förbi visade vindmätaren 17 m/s ett kort ögonblick för att sedan stabilisera sig runt 12 m/s. Tio minuter senare blåste det bara 5 m/s.

DSC_0350 DSC_0355

När vi kommer fram till Ystad strax innan klockan 17 så inser vi att de har byggt om i hamnen sedan vi var här sist.
Gästbryggorna ligger på andra hållet. Man förtöjer mellan Y-bommar, vilket innebär att vi satt fendrarna lite för högt. Det blåser en hel del och det är lite tajt med manöverutrymmet för oss som inte har bogpropeller. Efter vårt andra försök och ett gäng hjälpsamma båtgrannar kommer vi in på en ledig båtplats mellan en finsk 39-fotare och schweizisk 36-fotare.

När vi går in för att betala hamnavgiften kan vi konstatera att trots att vi bytt upp oss från en Shipman 28 till en HR 34 så är vi fortfarande bland de minsta segelbåtarna i hamnen. Många av båtarna vid gästbryggan är runt 40 fot och däröver, majoriteten är från Holland och Tyskland samt en och annan från Danmark.

Det här inlägget postades i Östersjön, Segling, Ystad. Bokmärk permalänken.