15 juli, Gottskär – Varberg

DMI hade utlovat ett hål i blåsandet mellan 03.00 och 08.00 så vi hade satt klockan på väckning till 03.00. Jag vaknade en halvtimme innan och kollade av prognosen ännu en gång. Vindmätaren sa att det bara blåste 4-6 meter per sekund men Gottskär ligger väldigt skyddat för västliga och nordvästliga vindar. Det blåste förmodligen betydligt mer ute på Kattegat. Nu har vi ingen skärgård som skyddar längre.

När vi tuffar ut från Gottskär, med tända lanternor, strax innan 03.00 så känns det väldigt lugnt. Ju längre ut vi kommer i Kungsbackafjorden desto mindre blir vind- och sjölä. Nu börjar det rulla ordentligt och vindstyrkan är tidvis uppe i 13 meter per sekund men ligger i snitt runt 10.

Med endast en revad fock uppe så gör vi ändå 7 – 8 knop. Utanför Bua så kommer solen fram. Barnen ligger framme i förpiken och sover trots att en del av vågorna gör att det rullar en hel del. Vi skulle kanske ha satt ett hårt revad storsegel, men båten är ny för oss och vi har inte riktigt hittat den optimala segelförningen i hårt väder.

När vi rundar Klåback gör vi 10,2 knop och vi tar in ett par varv till på focken för att segla så snabbt som 10 knop känns ju lite i överkant. Lite innan 07.00 ligger vi förtöjda i Varberg. Klockan sju så sover vi som stockar. Klockan halv elva undrar barnen om vi inte skall gå upp idag.

När alla ätit sen frukost så bestämmer vi oss för att ta en lugn dag i Varberg. Vi går på bio och tittar på ”Dumma mej 2” sen går vi på restaurang och äter kvällsmat.

Prognoserna lovar fortsatt mycket vind så vi får se hur vi gör. Vi kommer i alla fall att stanna här i Varberg ett par dagar.

Det här inlägget postades i Segling, Sommaren 2013, Varberg, Västkusten. Bokmärk permalänken.