13 juli, Donsö – Gottskär

Vi var iväg klockan 07.00 idag. Havet låg blankt och vi gick till en början för motor när vi lämnade Donsö med siktet inställt på den ”sista” utposten i södra skärgården – Valö fyr.

DSC_542 DSC_548

Strax efter Valö börjar vinden komma och vi kan sätt segel och fortsätta mot Gottskär. Barnen sover som stockar och när de så småningom vaknar så vill de stanna kvar i sina kojer. Axel passar på att läsa serier för Ebba.

DSC_550 DSC_553

Någonstans söder om Mönster förlorar Marinetraffic vår AIS-signal och vårt spår slutar när vi viker av in i Kungsbackafjorden. Axel och Ebba passar på att sitta längst fram och dingla med benen.

På väg in till Gottskärs hamn ser vi en båt som sitter på grund. Vi går fram så nära vi vågar och frågar om de vill ha hjälp? Då ett flertal motorbåtar redan har kört förbi dem utan att erbjuda hjälp så tar de glatt emot vår hjälp. Vi kastar ankare en bit ifrån och Åse hoppar ner i gummibåten för att få över en lina. Linan sätts fast i masten på den grundstötta båten och vi börjar försiktigt att dra med Hopplatofflan. Efter en liten stund är vi båda på väg in i Gottskärs hamn.

Vi hittar en plats längst ut på en brygga. Sen är det dags för den obligatoriska hamnglassen. Vi kollar även badplatsen och passar på att leta efter ett par geocaher.

I natt och imorgon lovar de mycket vind så vi har redan beslutat oss att stanna här till måndag. Sen får vi se om vinden lägger sig.

Ebba skriver: Mamma och pappa såg en säl. Axel hittade två geocacher.

Axel skriver: Imorgon kommer min kompis och hälsar på i båten.

Det här inlägget postades i Segling, Sommaren 2013, Västkusten. Bokmärk permalänken.