24-26 maj

Det började med laxsoppa och fish’n’chips. På vägen upp till Hopplatofflan denna fredag kväll så stannade vi igen till på Axels favoritrestaurang. Mätta och belåtna fortsätter vi till Varberg.

Medan barnen gör sig redo för att lägga sig så passar jag på att byta spinnakerfallet som är lite slitet. Fallet ligger mot beslaget för rullfocken i masttoppen och slits ovanligt hårt. Det måste gå att hitta en lösning på detta för det känns lite onödigt att byta fallet varje år.

Når barnen väl har lagt sig så avnjuter, vi denna kväll i maj, i sittbrunnen. Nästan ingen vind, en stor gråtrut som balanserar på en bryggstolpe, solen på väg ner, folk som går ut och in på bryggorna och rätt som det är har detta skådespel tagit oss fram till midnatt.

Efter frukost på lördag är det dags att ta ut Hopplatofflan på Kattegatt igen. Axel han styr koncentrerat när vi går ut för motor från Varbergs hamn.  När vi sätter segel vill Axel och Ebba ligga på relingen och doppa händerna i havet. När vi slår för att segla tillbaka till hamnen så går det inte längre för att båten inte lutar så mycket på denna bogen. Då får de sitta längst bak på badplattformen fastspända i säkerhetsselarna och dingla ut över kanten. Båda säger glatt att vattnet är salt här!

img_050 img_051

Båten seglar mycket bra. det blåser mellan 5 och 8 m/sekund och vi ligger många gånger runt 7 knop. Vid något enstaka tillfälle är vi över 8 knop. Hopplatofflan är lättmanövrerad och riktigt kul att segla.

img_052 img_053

När vi skall lägga till i hamnen så har vi förfinat vår plan lite ytterligare så att vi kan göra en snygg angöring. Det går som det skall och efter några minuter ligger båten tryggt förtöjd och avfendrad vid bryggan.

Efter lunch åker Axel, Ebba och Jim in till Varbergs centrum för att fixa ett par presenter till ett kalas som Axel skall gå på. Axel har bara varit här några gånger men visar redan vant runt i gallerian. Sen bär det iväg till glassaffären. Ebba vill bestämt ha mjukglass i bägare. Det får hon också. Kanske lite i största laget men hon såg nöjd ut.

Innan vi åker tillbaka till båten så kör vi förbi en lekplats där de får lov att springa av sig allt socker från glassarna.

På söndagen så måste vi åka tillbaka till Malmö rätt så tidigt för att hinna till kalaset. Båten förtöjs ordentligt och vi ser till att alla kranar och ventiler är avstängda. Nu är det inte så många veckor tills vår semester börjar….

Det här inlägget postades i Segling, Varberg. Bokmärk permalänken.