6 april

Nu var stunden inne att segla ner Hopplatofflan till sin sommarhamn i Varberg. Vi hade ännu en gång lyckats få hjälp av Chris för att segla ner båten, så här i början på april 2013 när vintern inte riktigt ville släppa sitt grepp.

Fredagen den 5 april klockan 14.40 begav vi oss iväg från Malmö med siktet inställt på Göteborg. Väl framme så checkade vi in Åse, Axel och Ebba på ett Scandic hotell i Göteborg. Kvällsmat avnjöts i hotellets restaurang. När alla var mätta och belåtna så körde vi ut till hamnen i Hovås.

Jim och Chris tog sina segelsäckar och gick ut till Hopplatofflan för att sova där. Åse och barnen körde tillbaka till hotellet för att sova i varma och mysiga hotellsängar. Efter en kopp te och lite nötmix törnar vi andra också in. Väckning är satt till klockan 06.00 på lördag morgon. Värmaren går hela natten och man sover som en prins fram tills klockan ringer.

Frukost intages i lugn och ro. Klockan 07.00 är vi klara för avgång. Natten har tydligen varit riktigt kall för det ligger en tunn skorpa is på vattnet i hamnen. Det ligger också en tunn skorpa is över hela båten så den är rätt hal vilket Chris blir varse när vi skall kasta loss.

IMG_013B IMG_ 2077

Men det var inga större problem att ta sig ut ur hamnen i Hovås. Sakta tuffar vi ut genom den tunna isen som krasar när stäven skär igenom. Med morgonfrosten fortfarande  kvar på bomkapellet glider vi ut bland kobbar och skär. Avsaknaden av vind gjorde att vi tyvärr var tvungna att gå för motor ett par timmar. När vinden så småningom kom så kom den från fel håll – motvind. Så vi gick för motor ytterligare en bit.

IMG_018B IMG_017B

I höjd med Nidingen, utanför Kungsbacka, så hade vinden vridit så mycket att vi tycket att det var lönt att hissa segel. Vilken fantastisk segling det blev ner till Varberg. Ibland var vi uppe och nuddade vid 7 knop men oftast låg vi runt 5 knop.

Det var väldigt konstigt att segla här på västkusten utan att trängas med en massa andra båtar. Vi såg bara några lastfartyg och färjor i fjärran samt en liten fiskebåt på hela seglingen.

IMG_022B IMG_ 2084

Vi närmar oss Klåback för att strax därefter vika av in mot Varberg. Väl i hamn i Varberg möter Axel, Ebba och Åse upp. Båten iordningställs och vi släpar in alla väskor till bilen och beger oss tillbaka till Malmö. Nästa helg skall vi åka till Varberg för att börja ”bo in båten”.

Det här inlägget postades i Varberg, Våren 2013, Västkusten. Bokmärk permalänken.