31 juli, Stubbekøbing – Klintholm Havn.

Klockan åtta puttrade vi ut från Stubbekøbings hamn där det definitivt inte var fullt trots att vi fortfarande är inne i juli. Vi blir inte kloka på vad det är som gör att ena dagen är hamnen överfull och dagen efter så är det gott om lediga platser.

Vi går för motor ut ur Grønsund och när vi så småningom kommer ut ur ränna och ut på fritt vatten så sätter vi segel och styr mot Klintholm. Klintholm är en hamn som alltid verkar vara överfull så därför har vi planerat att vara framme mellan elva och tolv. Vi kommer in i hamnen tjugo över elva. Den lilla vind som varit har dött helt ut. Det finns gott om platser och vi hittar en vid bryggan upp mot semesterboendena.
Under dagen får vi bekräftat ett ofog vi har märkt av i en del hamnar när det gäller tyska båtar. De springer och vänder de gröna skyltarna till rött på de lediga platserna så att deras kompisar skall kunna ha en plats när de kommer senare under dagen. Rent ut sagt ett jävla ofog! Tyvärr är det möjligt när man har en dålig organisation av hamnkaptener och hamnfogdar. Vi har varit i hamnar där hamnkapten anvisade plats vilket innebar att rätt storlek på båt hamnade på rätt storlek på plats och det gick definitivt inte att paxa platser. Vill man förboka platser är det helt ok men då får man också betala hamnavgift.

Här i Klintholm tillämpar man ”stanna tre dagar och betala för två”. Då vi ändå minst skall stanna här två dagar så löser vi en sådan hamnavgift. Det blir kanske en tredje natt. Vem vet?