30 juli, Karrebæksminde – Stubbekøbing.

Vi lämnade Karrebæksminde tjugo över sex och hade siktet inställt på Stubbekøbing. På vår väg ut från hamnen ser vi tumlare igen. Man blir glad av att se dess små valar. När vi närmar oss den nya Storströmsbron så är det premiär för oss att segla under den även om den inte riktigt är helt klar.

Vi får se hur många gånger vi hinner segla under den gamla Storströms bron innan man har rivit den helt och hållet? Vi kommer så småningom fram till Stubbekøbing och hittar en bra plats rätt så långt in på den norra piren. När jag skall betala hamnavgifterna så visar det sig att man har ändrat lite i taxan. Är man två ombord på båten så gäller ordinarie hamnavgift men om man är fler så måste man betala ett tillägg. Jag kan ju förstå det om det kommer en chartermål med 10-12 personer ombord men en normal familjeåterförenings med allt från två till fem sex personer ombord borde ju vara ok. En annan sak som också stör mig lite är att det är klart och tydligt skyltat ute på bryggorna och piren att hamnavgiften skall betalas omgående. När man sen gör det strax innan tolv och lite snopet ser att det står dagens datum på klistermärket, som skall visa att du betalt, istället för morgondagens datum så blir man rätt irriterad. Att någon vänlig själ tejpat upp en lapp bredvid betalautomaten som säger att man skall vänta med att betala till efter tolv gör ju inte riktigt saken bättre.

Ytterligare minuspoäng för Stubbekøbing är att både Spar- och Faktabutikerna alldeles i närheten av hamnen har stäng. Nå återstår endast Netto som ligger en kilometer från hamnen. Det är väl inte hela världen men otroligt många butiker längs huvudgatan har stängt igen sedan vi var här senast. Det känns lite som en spökstad.