26 juli, Thurø.

Väderprognosen hade tyvärr inte ändrat sig till idag så vi satt och passade DMI:s väderradar för att hitta ett hål där vi skulle kunna cykla in till Svendborg för att gå på Lystbåds museet. Det blev ett håll och vi trampade glatt iväg in till Svendborg.

Museet ligger ute på varvsholmen i en gammal industrihall. Det är gratis entré och när man kommer in i museet så misstänker man snabbt att det är ett ”levande” museum där båtarna som skänks också renoveras kontinuerligt. Detta var lite av en nostalgitripp då många av de båtarna som man haft genom åren fanns här.

Efter att vi var nöjda med utställningarna och skall lämna museet så öppnas vattenkranarna av vädergudarna och vi stannar en liten stund till på museet. Medan vi sitter i den lilla bokhandeln och väntar på att regnet skall avta så hittar jag en bok om Späckhuggaren, den danska klassikern som uppskattas av många seglare. Givetvis en bok som måste finnas i vårt båtbibliotek. Medan vi sitter i ”bokhandeln” råkar vi höra personalen prata om träbåtarna som skulle komma idag. När vi fick googlat lite så fick vi reda på att det årliga ”Fyn Runt” för bevarandevärdiga segelbåtar skulle angöra Svendborg, som sin sista hamn, idag. Vi fick så småningom reda på att det handlade om 57 träskutor som skulle komma strax efter lunch.

Det var fascinerade och se detta skådespel. Alla skutorna skulle packas in i hamnbassängen och det var inte en enda av dem som hade bogpropeller. Trots det lite tråkiga vädret blev det en riktigt intressant och rolig dag i sjöfartsstaden Svendborg.

Vi trampar tillbaka till Thurø och passar på att svänga in livsmedelsbutiken för att fixa lite mat till kvällen. På vägen tillbaka till hamnen stannar vi också till på ”Thurø Bryghus” ett lokalt mikrobryggeri ute på Thurø. Vi får en liten guidning av alla deras ölsorter i butiken. Genom stora fönster i butiken kan man se rakt in i bryggeriet och vi får även kort berättelse om bryggeriet. Det hela slutade med att vi köpte ett antal av deras olika ølsorter.