25 juli, Nyborg – Thurø (Gambøt).

Vi lämnade Nyborg strax innan klockan sex med kursen satt mot Thurø strax sydost om Svendborg på Fyn. Det var inte mycket vind och vi räknade med fem timmar för motor idag. På vår tur mot Svenborgsund så ser vi igen tumlare. Det är en lugn morgon utan märkbart med båtar på sjön. Åtminstone tills vi passerar Lundeborg Havn. Då känns det lite som om någon dragit ut proppen i hamninloppet och båtarn bara väller ut ur hamnen. Klockan är nu åtta. När vi en timme senare skall vika in i Svendborgsund, vi verkar ha haft medström, så väller det ut ännu mera båtar ur sundet. Nu fick man hålla tungan rätt i mun med alla mötande båtar både för motor och segel. Utöver det så fick vi plötsligt motström genom sundet vilket snabbt kändes i rodret.

Någon halvtimme senare ligger vi förtöjda vid Thurø på en plats rätt så långt ut på en av segelsällskapets bryggor och som det är lätt att komma ut ifrån även om vinden skulle ligga på. Inne mellan bryggorna är det rätt så smalt vilket ju inte är något problem om det är vindstilla men med en svajig väderprognos kan man ju inte riktigt lita på att det blir så. Prognosen för morgondagen hade t ex ändrats på de tre och en halv timme som det tog oss att ta oss hit.
Här tillämpar man Mobilepay eller PayPal. Inga kontanter. Vi väntar med spänning på den dagen när Swish kommer att kunna användas i Danmark. Vi hade egentligen planerat att cykla in till Svendborg imorgon men valde att plocka fram cyklarna redan idag pga kommande regn.

Thurø är en fin liten hamn. Det kan nog vara lite utsatt i västlig och sydvästlig vind om man ligger ytterst på någon av de två bryggorna. Klubbhuset erbjuder jättefina faciliteter och grillplatsen bredvid är riktigt fin med lummig grönska och skyddad för vind men även regn om det skulle behövas då det finns några bord under tak. Längs med hamnplanen ligger det små gulliga fiskarhoddor med stråtak. Det ser nästan ut som om de växer ut ur slänten bakom dem.

Klockan var bara lite över 10 när vi cyklade iväg med färdiglagad lunch i våra cykelväskor. Turen gick tvärs över Thurø och sedan över dämmet till Fyn. Sen fortsatte den längs en fin cykelväg längs Svendborgsund och till sist landade vi mitt i småbåtshamnen i Svendborg.

Vi fortsätter vår tur runt hamnen och upp i gamla Svendborg och de trivsamma gatstensbelagda gatorna som är en mardröm för våra cyklar, så det mesta får avklaras till fots.

Innan vi vänder tillbaka till Thurø och Hopplatofflan så passar vi på att köpa vars en stor glasstrut som vi avnjuter i skuggan under ett parasoll.

Om väderprognosen för imorgon ändras och det blir uppehållsväder så cyklar vi nog tillbaka in till Svendborg. Turen tog ungefär 20 minuter från hamnen i Thurø. Vi blev lite nyfikna på ”Lystbådsmuseum” som ligger i Svendborg och det känns definitivt som ett ställe som man skulle kunna lägga några timmar på.