24 juli, Kerteminde – Nyborg.

Vi hade kommit överens med våra båtgrannar att vi skulle lämna Kerteminde vid nio vilket även passade dem. De hade en lite högre mast än vår så jag passade på att fråga om de brukade gå under den låga delen av Stora Bältbron? Och det påstod de i alla fall att de brukade. Vi kommer ut ur hamnen fem minuter efter att de hade gett sig iväg. Vi hissar segel och har en platt läns och spirar därmed genuan för att en bra segelsättning. Efter ett tag passerar vi våra tillfälliga båtgrannar från Kerteminde. De seglar visserligen bara för genuan. Vi går om dem i lä samtidigt som deras rorsman ropar till mig att jag skall kolla om den fria höjden är tillräckligt bra vid bron. Lustigkurre!

Vi glider på rätt så fort ner mot bron och har lite svårt att på avstånd och med solen i rakt i ögonen se vart på bron vi skall passera men när vi kommer närmre så är passagen tydligt markerad. När vi närmar oss så tänker jag ”det här går aldrig!” Precis när vi kommer under bron slår hjärtat ett eller två dubbelslag. När man står nere på båten och tittar upp på bron är det svårt att bedöma hur mycket marginal det är men det kändes som någonstans mellan en halv meter och en meter. Förmodligen var det minst en meter men läskigt var det. Ute på södra sidan av bron är rorsman definitivt lättad.

Vi svängar av mot Nyborg hittar en bra plats långt in i hamnen. Vi ligger på östra kajen i småbåtshamnen och här ligger det inte så många gästbåtar så vi har toaletter, duschar och tvättmaskin nästan för oss själva. Därför passar vi på att köra en tvätt så här en bit in på semestern. Mantåget kläs sedan med tvätten för att den skall få lov att soltorka denna fina men lite blåsiga dag.

Vi lider ingen större nöd på matfronten efter vår stora handling igår men något vi glömde att handla då var en ny gaständare med lång hals till vår spis och som vi även använder till vår Cobbgrill. Båda är svåra att tända med tändstickor. Så, en liten tur upp på stan blev det för att försöka få tag i en tändare. Det kommer att bli svårt att fixa kvällsmaten annars.

Solen börjar gå ner och imorgon bär det förmodligen söderöver längs med Fyns östra sida. Vi får se vart vi lägger förtöjningarna då.