23 juli, Kerteminde.

När vi vaknade så blev det lite god frukost med värmda frallor, god ost och ”nutellan” från Nappedam.
Regnbyarna drog över oss i någon timmes tid. Sedan sprack molntäcket upp och vi kunde ta en promenad i den södra delen av Kerteminde. När vi så småningom såg på DMI:s väderradar att vi hade en halvtimme kvar innan nästa regnskur så gick vi in om den lokala SuperBrugsen för att rejält fylla upp vårt mat och dryckesförråd i båten. Efter två och en halv vecka så har mycket av våra baslivsmedel tagit slut. Affären låg inte så långt från hamnen men då vi skulle ha rätt så mycket och inte hade med våra cyklar så fick vi dela upp det på två tillfällen. Vi kånkade ner allt till båten och hann precis fram innan nästa regnskur.

Efter att ha väntat ut regnet som varade i knappt 1,5 timme så tog vi igen en tur upp på stan för att gå gågatan och de trevliga kvarteren som ansluter till gågatan. Som limhamnspåg har man ju sett ett och annat fiskarehus men här i Kerteminde tror jag att det slås rekord i små gathus av varianten fiskarehus.

Ett och annat gammalt handelshus fanns det också längs gågatan och en riktigt imponerande kyrka, även om den kanske inte var så stor.

När vi känner oss mätta av pittoreska miljöer så vandrar vi tillbaka till SuperBrugsen för handling, etapp två. Nu när vi är på Fyn så måste vi ju köpa Albani øl. Vi kånkar även ner denna laddningen till båten och hinner knappt in i båten förrän åskmullret närmar sig och några minuter senare kommer det otroliga mängder regn. Det blixtar och mullrar och regnet bara hinkas ner. Vi sitter i sittbrunnen och ser hur det kommer in båtar mitt i skyfallet och som desperat letar efter lediga platser när vädergudarna står och hinkar vatten över dem.

En nostalgitripp får jag när jag går ut och in på bryggan som vi ligger vid. Den här vackra R8:an ligger vid bryggan. En stor del av barndomens somrar ägnades i en båt av denna typ. Den här var i otroligt fint skick och man kan bara vara glad över att det finns människor som orkar och har tid att ta hand om dessa vackra båtar.

Imorgon seglar vi vidare. Vi planerar en kort seglats, cirka 18 distansminuter till Nyborg en bit söder om Kerteminde. Det mest spännande på den turen är att vi skall under den låga delen av Stora Bältbron där fri brohöjd är 18 meter och vår mast med VHF-antenn på toppen är cirka 16,5 meter. Med andra ord skall det ju vara 1,5 meter till godo så det skall nog inte bli något problem.