20 juli, Hou – Kolby Kås.

Vi lämnade Hou strax innan klockan åtta med fylld vattentank och alla sopor slängda i containern och en riktigt god frukost som avnjutits i sittbrunnen i morgonsolens varma strålar.

Vår destination för dagen är Kolby Kås på Samsø. Vårt minne säger oss att det var svårt med både möjligheterna att fylla vatten och bli av med soporna i Kolby Kås. På vägen dit ser vi tumlare. Man blir glad varenda gång man ser denna lilla val.

Framme i Kolby Kås, runt tio, så hittar vi en bra plats vid bryggan. Bryggan har renoverats sedan vi var här sist och fått både el och vatten. När vi förtöjt så så fixas matlåda och cyklarna plockas fram. Hamnavgiften betalas och vi kan konstatera att det har blivit dyrt att ligga här. Det är inte längre de jylländska hamnavgifterna som vi sett tidigare i sommar utan det börjar närma sig hamnavgifterna som finns i Öresund. Det hade kanske varit ok om faciliteterna var därefter men det kan man inte påstå att de är. Vet inte om det kanske beror på att Samsøfestivalen är denna veckan och man därmed höjt avgiften eller om det är permanent.

Vi är lite nyfikna hur statusen är i hamnen i Ballen så vi cyklar dit på små trevliga och inte speciellt trafikerade vägar. När vi kör in i Ballen, det här lät konstigt, så ser vi snabbt att detta är ett populärt ställe och när vi kommer till den knökfulla hamnen så bekräftas bara detta faktum. Hamnen är överfull. Absolut inte ett ställe vi skulle trivas.

Vi cyklar vidare mot centralorten på Samsø, Tranbjerg, som verkade vara ett trevligt ställe. Vi får se om vi kommer hit och utforskar stället lite mer. När vi kommer tillbaka till båten kan vi konstatera att Wi-Fi och mobilmottagningen är lika usel som förra gången vi var här.

Eftermiddagen avslutas med bad och grillning tillsammans med ett fantastiskt sällskap, ett gott rosévin och skön musik i boomboxen.