18 juli, Nappedam.

Igår kväll blev vi lte oroliga över batteristatusen då solcellen inte riktigt kunnat fylla på batterierna i den takt som de töms. Vi har legat fyra dagar utan landström vilket har fungerat någorlunda men batteristatusen har sjunkit cirka 5% varje dygn. Detta tillsammans med att det kanske bara varit bra sol för solpanelen kanske två av de fyra dagarna gjorde att vi till sist kände oss tvungna att koppla kabeln till landströmmen, så batterierna har kunnat laddats hela natten.

Tanken var att vi skulle segla iväg till Hou på Jylland eller Kolby Kås på Samsö idag men när vi vaknade så blåste det rätt så friskt och vi bestämde oss att vänta ut blåsten som enligt prognosen skulle avta på eftermiddagen. Om det ville sig väl skulle vi kunna gå tillbaka till Egå där vi visste att det fanns got om platser i hamnen oavsett hur sent vi kom fram. Klockan 14 såg vi en liten minskning i vinden men det utlovades mer vind lite senare så då fattade vi beslutet att stanna kvar en natt till här i Nappedam.

Resten av dagen ägnas åt att läsa böcker, ligga i hängmattan, promenera runt på hamnen och de närliggande omgivningarna, laga pizza och titta på den gamla ”paketbåten” som utgår från hamnen och där man kan åka med ut och titta på sälar som tydligen trivs vid en stor grundbank som ligger lite utanför hamnen. Vi såg förresten en säl när vi gick in till Nappedam häromdagen. Dessa ”paketbåtar” utgjorde tydligen en viktig livsnerv förr i tiden i det danska samhället då de var enda möjligheten att få ut gods, post och passagerare mm till de små bebodda öarna runt om i Danmark.

Som vanligt får vi se vad morgondagen bär med sig men det lutar åt att vi tar oss söderöver nu.