16 juli, Egå – Nappedam.

Idag blir inte turen så lång. Knappt 7 distansminuter. Vi vaknade klockan 06:00 och åt frukost i lugn och ro. Sen tog vi båten bort till tankstället för att toppa tanken med diesel. Dieselmätaren sa att vi hade förbrukat en kvarts tank dvs ca 40 liter. Normalt räknar man 2,3 liter per gångtimme för en HR 34:a och då skulle vi ha förbrukat ca 47 liter. När vi tankar så går det i 42 liter. Bra att veta att metoderna kompletterar varandra lite. Det är alltid lite bekymmersamt när tankmätaren börjar närma sig det röda området och nollan.

Vi går ut ur hamnen och smyger längs med markeringarna till ammunitionsdumpningsplatsen och en kurs satt norrut och längre in i Kaløvig. 09:30 så är vi framme i Nappedam som ligger längst in i Kaløvig. Det är en liten hamn med plats för 200 båtar. Alla platserna har fast liggande hemmahamnsbåtar men när vi kommer hit mitt i danskarnas semester så är det gott om lediga platser.

Regnet beräknas komma igen strax efter klockan tolv så vi passar på att plocka fram cyklarna och cykla iväg till Kalø slottsruin som ligger alldeles väster om hamnen med en pampig placering uppe på toppen av en halvö som varit en ö en gång i tiden. Mellan fastlandet och Kalø så har man en gång i tiden anlagt en kullerstensväg som inte var helt lätt att promenera på. Slottet byggdes på 1300-talet och Gustav Wasa satt fängslad här mellan 1518 och 1519 innan han flydde till Sverige.

När vi kommer tillbaka till båten så börjar det regna och det håller på resten av eftermiddagen fram till sjutiden.

Som vanligt så sysselsätter vi oss med att läsa böcker medan regnet smattrar mot taket. När den sista regnskuren dragit förbi så passar vi på att ta en hamnpromenad för att kolla på båtarna som ligger i Nappedam hamn. Vi misstänker att man nog har en policy om att ”inga båtar får ligga på land” för det är helt tomt på hamnplanen men vid bryggorna så ligger det en del båtar som definitivt inte borde varit sjösatta. Nappedam hamn tycker vi är rätt så trevlig. Det som stör är väl att det går en lite större väg alldeles bredvid hamnen. Det är dock inget vi har tänkt på när vi varit nere i båten. Här finns inte heller någon bebyggelse i anslutning till hamnen. Vill man handla får man ta sig till Rønde som ligger nordväst om hamnen eller Vrinners som ligger sydöst om hamnen.