14 juli, Ebeltoft – Egå.

Det skulle inte blåsa så mycket på morgonen idag och det var vi glada för. Det är rätt så trångt mellan bryggorna så när det blåser är det lite svårmanövrerat. När vi tittar ut genom rufflucka så är allt fortfarande blött efter gårdagens regn som inte riktigt nådde upp till ett 100-årsregn. Hur som helst så regnade det ändå väldigt mycket. Vi får plockat ner sittbrunnstältet. Det är fortfarande helt blött och har inte hunnit torka under natten.

Lite efter klockan sex kommer vi iväg tillsammans med ett gäng andra båtar som valt att sticka denna tidiga morgontimme. Till en början går det bra och jag ser någon framför oss sätta segel efter att de har rundat den sista gröna pricken. När vi kommer fram till pricken så ser vi att vi inte skall hålla samma kurs som båten med de satta seglena. Vi får stånka på en stund till för motor. Bredvid oss så dyker en tumlare upp. Till sist rundar vi Sletterhage fyr och kan rulla ut genuan och stänga av motorn. Detta är första gången vi seglar för segel en längre sträcka denna sommar. Kursen är satt mot Egå som är en stor hamn 7-8 km norr om Aarhus. I två hela timmar fick vi njuta av seglingen innan vi kom fram till Egå. Det fanns gott om platser i hamnen och vi hittade till sist en i närheten av hamnfaciliteterna. Precis när vi kommer in så börjar det regna och vi får snabbt upp sittbrunnstältet.

När regnskurarna har lugnat ner sig så plockar vi fram cyklarna och tar oss upp till närmsta Føtex. Vi cyklar genom ett område med otroligt fina hus och kommer så småningom fram till affären där vi fyndar lite kycklingfilé till kvällsmaten och lite grillkött till någon av de kommande dagarna.

Tillbaka i båten väntar vi ut nästa regnskur. Sen blir det en liten hamnpromenad där vi träffar en frivillig sjöräddare som jag kan fråga varför ett stort område utanför hamnen är avspärrat för båtar. Det visar sig att det är en gammal ammunitionsdumpningsplats för ammunition från andra världskriget. Kanske skall man vara försiktig och inte gena över området.

Det lutar åt att vi stannar kvar här i Egå imorgon. Förmodligen tar vi cyklarna in till Aarhus om det inte regnar för mycket. Men som vanligt får vi se hur det blir när vi öppnar ruffluckan imorgon bitti.