9 juli, Gilleleje – Odden (Havnebyen).

Väckarklockan ringde igen klockan 04:00. 20 minuter senare är vi ute ur Gilleleje hamn med tända lanternor. Solen har inte riktigt tagit sig upp över horisonten än. En kvart senare så tittar solen fram. Inte mycket vind så det får bli en transportsegling för motor idag igen.

Det blir en rätt så tråkig etapp, det är aldrig roligt att bara gå för motor. Vi har ofta haft som mål att ta oss så långt som möjligt första veckan på vår semester och sedan i lugn och ro ta oss tillbaka. Så är även planen i år. På vår tur till Odden så fick vi i alla fall se både säl och tumlar.

Det är vår andra semesterdag men det känns som om det redan har gått en vecka. Jag vet inte om det är bra eller dåligt? Det är ju bra om man tänker att man kommit in i semesterkänslan och därmed glömt bort tiden. Mindre bra är om man känner sig stressad av det. En annan sak som stressar så här i juli månad är att få plats i hamnen. När vi kommer fram till Odden runt klockan elva så är hamnen nästan helt tom. Det verkar som om man lagt ut nya flytbryggor med gott om breda platser på den yttre delen. Vi har kollat vattendjupet i hamnen innan vi går in och konstaterat att det första hålet in till vänster skall man inte ta då det grundar upp rätt så fort, vilken en stor tysk båt blev varse senare på kvällen.

Odden verkar vara en trevlig liten hamn som vi allt för ofta seglat förbi men denna gången kommer vi att stanna här två nätter. Cirka 600 meter från hamnen finns det en DagliBrugsen och det finns gott om restauranger och fiskaffärer på hamnplanen strax ovanför hamnen. Ett litet varv finns det också där de gamla träbåtarna ligger i kö för att få sig en behövlig ansiktslyftning.

Lokalhistorik finns det också. Danskarna slogs tydligen mot engelska flottan här i ”Slaget vid Själlands Odde” 1808 och uppe i backen en bit ovanför hamnen så finns det en minnessten som vittnar om detta. Lite längre österut vid kyrkan ligger stora delar av de fallna sjömännen begravda.

Även om hamnfaciliteterna kanske inte ser ut av så mycket utifrån så är det helt, rent och snyggt och allt ingår i hamnavgiften. Det är kanske värre om man har en plats ute på piren. Då kan det bli rätt så långt att ta sig till toalett och duschar mm.

Vi stannar som sagt en dag till här i Odden, då skall vi plocka fram våra cyklar och utforska denna smala landremsa på Själlands nordvästra hörn.