8 juli, Limhamn – Gilleleje.

Väckarklockan ringde klockan 04:00. Vi hade en bit att ta oss idag. En kvart senare hade vi kastat förtöjningarna och ställt in siktet mot Gilleleje. Gilleleje är en populär hamn i juli månad där man helst skall vara framme innan tolvslaget för att kunna få en vettig plats.
Vi börjar med att gå för motor i hopp om att vinden skall öka i styrka och kanske vrida lite så att vi skulle kunna få en slör istället för en platt läns.

När vi passerar Ven har fortfarande inget hänt med vinden och vår trogna motor tar oss vidare mot Kronborg.

När vi passerat Kronborg så kommer det ut fyra fem båtar från Helsingörs hamn och alla sätter segel. Vi rycks med och rullar ut genuan, storen är hissad sedan innan, efter en stund kommer vi upp i 5 knop för att strax därefter bara göra 3 knop. Vi rullar in focken men den kärvar när vi fått in den halvvägs. Jag tar mig fram på fördäcket och börjar plocka sönder det nedre rullfocksbeslaget och får rullen till att fungera igen men tyvärr upptäcker jag en bit som har gått sönder. Inte så kul så här första dagen på semestern. Jag fick skruvat ihop rullfocksbeslaget hjälpligt så vi får testa imorgon och se om det fungerar som det skall.

Vi ville gärna vara framme i Gilleleje innan klockan tolv så motorn får helt enkelt ta oss fram den sista biten. Strax efter elva glider vi in i Gilleleje. Vi hittar en plats rätt så långt ute i hamnen vilket passar oss då vi förmodligen skall sticka iväg tidigt imorgon bitti.

Efter en välbehövlig tupplur tar vi en tur upp på stan för att handla lite mer mat till de kommande dagarna. Sen avnjuts eftermiddagen i lugn och ro med att läsa, ta en liten GT, kolla väderprognosen och planera för morgondagen. Det känns som man börjar komma in i semesterstämning redan!