Semestern har börjat, med blåsväder.

Åse och jag flyttade ned i Hopplatofflan igår kväll. Väckarklockan ställdes på 04:00 då väderprognosen såg hyfsad ut för lördags förmiddag. Det var en lätt kylig fredagskväll i början på juli men när vi krupit in under täckena i kojen i förpiken så var det varmt och skönt. Det är första sommaren som vi bor i förpiken. Den har tidigare varit ockuperad av ungdomarna men i år skall ingen av barnen med så vi har valt att flytta in där och använda akterkabinen som stuvutrymme. Det innebär att gennakern kommer att vara lite lättare att komma åt nu och förhoppningsvis skall det resultera i lite fler tillfällen att hissa gennakern.

Vi vaknar strax innan 04:00 och hör hur vinden viner i masterna. Inte så mycket att det avskräcker men ändå tillräckligt för att fundera ett varv till. Efter ett rådslag denna tidiga morgontimme så bestämmer vi oss för att vi har det rätt så ok under de varma och sköna täckena och sommar strax om igen.

När vi vaknar fyra timmar senare så inser vi att det nog var ett riktigt val att göra. Vinden har inte lugnat ner sig utan tvärtom tagit till i styrka. Visst, en och annan båt lämnar hamnen men de flesta gästbåtarna har valt att ligga kvar en dag till. Söndagen skall det blåsa ännu mer så det ser inte ut som om vi kommer iväg förrän på måndag.

Vi har ju inte varit iväg på någon tur tidigare i år, mer än dagsturen till Flakfort för någon vecka sedan. Det märks. En del småsaker strular, vilket i sig inte behöver vara ett problem men nu när semestern hänger på låset så har man kanske inte alltid tid att fixa allt som strular innan vi skall iväg. T ex har spisen börjat bete sig konstigt. Förmodligen är det brännarna som behöver rengöras men om det inte är det så kan vi inte få fram reservdelar till imorgon och spisen är ju en rätt så väsentlig mojäng för en trivsam semester i båten. Det kan även vara regulatorn till gasflaskan men det lär vi kunna få tag i imorgon så då har vi i alla fall en i reserv med oss. Jag har märkt upp gasolflaskorna inför vintern med röda, gula och gröna buntband för att veta om de är tomma, halvfulla (påbörjade) eller helt fulla med gas men det verkar inte heller riktigt stämma för en grönmarkerad flaska tog slut efter två tillagningar på spisen och en gulmarkerad var helt tom. Så imorgon bär det iväg till macken så att vi åtminstone har med oss tre flaskor med gasol.

Som vanligt när vi är inblåsta så promenerar vi en hel del och när vi är inblåsta i hemmahamnen så promenerar vi oftast på hamnen.

Så småningom har dagen närmat sig kvällen och vi avnjuter en laxpytt i salongen. Det är för kallt och blåsigt att sitta i sittbrunnen och äta.

Det blev en riktigt god laxpytt som ackompanjerades av en kall öl.
Imorgon stannar vi med all säkerhet kvar här i Limhamn sen får vi se hur vädret blir på måndag.