22 juli, Stubbekøbing – Kragenæs.

Meteorologerna hade även idag lovat byigt väder som skulle tillta efter lunch. Vi hade därför satt klockan på väckning till 04:00. Otroligt dumt! Det var fortfarande mörkt och det var allt för tidigt för att vi skulle känna oss vakna. Så vi gick och lade oss igen. När vi vaknade en timme senare så hade solen precis gått upp och en hel flock med svalor satt på förtöjningarna och kvittrade.

Åse tog ut båten från hamnen. När vi kommit ut rullar vi ut genuan då det går att segla bidevind med stöd av motor och segel till Farøbron. Hade det varit en vanlig semestersegling så hade vi nog stannat kvar i Stubbekøbing men i år har vi haft en del tider att passa. Vi behövde komma till någon hamn på Lolland innan helgen. Valet stod mellan Bandholm och Kragenæs. Oavsett så blev det motvind en bra bit. Idag hade vi även en tid att passa då vi inte ville vara ute på havet när det blev dags för vindbyar i kullingstyrka.

När vi passerat Farøbron så var det dags för Stotstrømsbron. Det skall byggas en ny Storstrømsbro och den gamla skall så småningom rivas men det är några år till det är dags för det. Hursomhelst så är stora delar avspärrat på grund av broarbetet så man är hänvisad till en liten korridor genom arbetsområdet. När vi kommer ut på andra sidan så är det grov strömsjö, ungefär som det kan vara i Öresund ibland. Så farten sjunker från 5,5 knop till 3,5 knop. När vi tuggat på i en timme så kommer vi fram till den första ”grinden” som vi skall igenom för att komma in mellan de grunda området. Vi hade kunnat gå väster om Femö och gå ner via den djupare delen men vi hade inte riktigt lust att stånka vidare i motsjö. Vi räknade kallt med att få både sjö- och vindlä bakom Femö och Fejö.
Efter en del zikzakande mellan öar och grund i Smålandsfarvattnen så kom vi till sist fram till Kragenæs. I en passage var det lite snålt med vatten under kölen. Sjökortet sa 2,6 meters djup men samtidigt så var det lite lågvatten då ekolodet visade 2,1 meter. För säkerhets skull drog vi av på gasen och gick extra försiktig genom den smala passagen.

Kragenæs är egentligen inte något samhälle, här finns ett 40-tal hus som kantar landsvägen till färjeläget och en campingplats med hamn eller tvärtom. Det verkar vara ett lugnt ställe med fina faciliteter. Dock är det lite svårt att hitta en bra badplats. De som är här är grunda trots att det finns en lång badbrygga. Det som är bra med Kragenæs är att färjan till Femö och Fejö går härifrån. Så om man inte vill ligga och trängas i de små ö-hamnarna så kan man lägga sig här och ta färjan dit. Detta fick vi även bekräftat av våra båtgrannar som berättade att i Kragenæs hamn är det alltid plats men ute på Fejö och Femö är det trångt i juli.

Vi kommer att stanna här i tre nätter då bekanta, som hyrt ett boende i närheten, kommer att ansluta.

Vi har haft problem med wifi här i hamnen men Ebba har hittat ett ställe där det är jättebra wifi, så nu har vi kunnat lägga upp lite bilder.