17 juli, Bergkvara – Grönhögen.

Lite över sju lämnade vi Bergkvara som båt nummer två. En kvart tidigare hade vår tyska båtgranne smugit ut ur hamnen med frenetiskt användande av sin bogpropeller trots att det nästan inte var någon vind i hamnen.

Vi går ut genom södra rännan till Bergkvara och sätter segel så fort vi passerat sista pricken. Kursen är satt på 125 grader mot Grönhögen på Öland. Vi inser snabbt att vi har varit lite väl pessimistiska när vi beräknade tiden för överseglingen och därmed även vår ankomsttid till Grönhögen. Det blåser mellan 5 och 7 m/s och vi ligger en halvvind med en fart strax under 7 knop. När vi närmar oss Grönhögen börjar vi fundera på om vi kommit fram för tidigt. Klockan är bara runt halv tio. De sista tre sjömilen lämnar tre båtar hamnen så det bör ju innebära att det finns någon ledig plats.

När vi kommer in så finns det en del platser att välja mellan och vi lägger oss näst längst ute på piren precis framför en stor båt från Litauen. När de så småningom skall lämna kajen så håller de på, pga något missförstånd, att tryckas in i vår styrbordssida. Färgstark vokabulär på ett språk som vi inte förstår gör ändå att vi fattar att skepparen inte var riktigt nöjd med besättningens insats. Hur som helst så gick det hela bra.

På kvällen börjar hamnen att fyllas upp. En tysk båt ligger på två platser och verkar inte vilja förhala sig för att gör plats för en båt som kommer in sent. Till sist skapas det plats vid den andra kajen och den båten kan förtöja. Vi misstänkte att tysken låg över två platser för att ”reservera en plats” åt någon seglande kompis.