16 juli, Ekenäs – Bergkvara.

Idag kom vi först iväg lite efter klockan 10 men vi skulle inte så långt. Dagens mål var Bergkvara. Innan dess så förhalade vi båten bort till toatömningen vid flytbryggan för att tömma vår toatank. Vi var inte riktigt säkra på att den tömde tanken för panelen visade fortfarande halvfull tank efter tömning. Detta har hänt någon gång tidigare och jag tror det beror på att det ligger något mot tanken som påverkar sensorena på tanken. När vi kom ut på Kalmarsund så visade panelen tom tank.

Det blir en fantastisk segling i drygt 3 knop, läns med spirad fock, ner mot Garpen och spanande efter sälar när vi passerar sälreservatet på vägen mot Bergkvara. Vi såg jättemånga sälar men blev något konfunderade när de började flaxa med vingarna och flög iväg.

Så småningom angör vi Bergkvara hamn via den norra inseglingen. Vi förtöjer vid en boj mot hamnplanen i mitten av hamnen och går upp och betalar hamnavgift för en natt. Föga imponerade går vi tillbaka till båten. Hamnen känns som ett annex till campingen. Det är relativt långt till toaletterna och de andra faciliteterna man betalar hamnavgift för. Faktum är att hamnavgiften är på nivå med den i Karlskrona.

Efter sen lunch tar Axel, Ebba och Jim och sätter utombordaren på gummibåten och puttrar ut till en liten badplats som ligger på ön Kårö några hundratals meter utanför hamnen. Man får försöka hitta algfria badplatser, vilket inte är helt lätt.