15 juli, Mörbylånga – Ekenäs (Kalmarsund).

När vi skall ge oss iväg idag så är det ytterligare en dag med motvind upp genom Kalmarsund. Vare sig Åse eller jag har lust att kryssa igenom Kalmarsund eller att ännu en dag stånka oss fram för motor. Därför fattar vi beslutet att helt enkelt vända om. Vi skippar Skt Annas skärgård och satsar istället på att ta det lugnt på tillbakavägen till Malmö.

Dagens mål är Bergkvara, eller var det en kort stund. Strax efter at vi hissat segel och satt kurs mot Bergkvara så kommer vi på att det finns en hamn innan Bergkvara, Ekenäs i Kalmarsund (ej att förväxla med Ekenäs i Ronneby). På vår plotter fanns ingen utprickad insegling men tack och lov så fanns det en väl markerad insegling på sjökortet. Plotter tillsammans med sjökort gör inseglingen relativt okomplicerad. När vi kommer in finns det gott om platser. Väl förtöjda så ser vi att detta är en riktig idyll.

En liten bit från hamnen finns en jättefin badplats med både strand och brygga som gick att hoppa från. På vägen hit gick vi genom stora områden med algblomning men här inne ser vi inte så mycket av det mer än en och annan död småfisk. Det som möjligtvis saknades var en glasskiosk. Det är också begränsat med el vid bryggan men vi lider inte direkt någon nöd av detta då vi klarar oss relativt länge på våra batterier.

Barnen får göra en femkamp på eftermiddagen som innebär rodd med gummibåt, bygga sandslott, simma mellan bryggor, sparka fotboll och studsa en boll med strandtennisracket.

På kvällen passar vi på att ta en promenad uppe bland de fina husen. Till sist går solen ner och vi somnar denna varma sommarnatt i en fantastiskt fin sommarhamn.