1 juli, Hårbölle – Stege

Efter en filfrukost i sittbrunnen så lämnade vi Hårbölle lite över åtta. Vi hade från början tänkt att gå till Vordingborg men la om rutten när vi såg väderprognosen för de kommande dagarna så nu gick vi mot Stege på västsidan av Mön. Tre broar skulle passeras idag och turen gick genom den smala men bra utprickade rännan mellan Mön och Själland. Strömmen var relativt stark och västgående.

DSC_0188 DSC_0186

På väg in till Stege fick ekolodet flera gånger ”frispel” när den visade 1,6 meter där det borde vara 3 meter. Tydligen är här jättemycket sjögräs som ställer till det för ekolodet så man får navigera efter plotter och sjökort och stänga av ekolodet, annars blir man för nervös.

DSC_0189 DSC_0191 DSC_0202 DSC_0197

När vi skall angöra Stege lystbådhavn så låser motorreglaget sig i backläge och vi får med nöd och näppe ryckt fram spaken innan vi backar rakt in i pålarna, där det tack och lov inte låg någon båt. Med en smäll stannar motorn och sen går den inte att starta igen. Snabbt får vi ett par förtöjningar om pålarna och Jim hoppar i hamnen för att se om något fastnat i propellern. Men där var inget. Den satt visserligen fast och gick inte att rotera men bladen gick att fälla ut och in utan problem.

Med vinden i ryggen skulle vi kunna ta oss över till en ledig plats vid bryggan. Sagt och gjort. När vi kommer fram är platsen för smal så vi blir hängandes mellan pålarna.

När vi ringer upp hamnkapten i Stege så säger han att det är ok om vi förhalar oss in till kajen på insidan av piren trots det är rödmarkerat. Strax står han på kajen och tar mot förtöjningarna och fixar fram telefonnummer till Volvo Penta serviceställen.

Efter att ha ringt runt lite så sjunker modet hos oss vuxna. Nu känns det som om vi nog får avsluta vår semester här i Stege för ingen har tid att komma. Till sist får vi tag en som med ett halvt löfte lovar att göra ett försök på fredag.

Det stora problemet är att inte veta vad som är felet. Efter att själv ha gått igenom allt så verkar det som om det är backslaget som gått sönder. Då kan det i värsta fall innebära att båten måste lyftas upp. Nu kan vi bara avvakta till fredag och passa på att njuta av Stege som ju ändå inte är helt fel ställe att hamna på om man får motorhaveri.

Det här inlägget postades i Danmark, Motorhaveri, Öresund, Semester, Stege. Bokmärk permalänken.