28 juni, Stadsvandring i Stralsund.

Det regnade under natten och under de tidiga morgontimmarna så började en kör av bogpropellrar stämma upp i en irriterande morgonsång. Varenda gång man hörde en bogpropeller så lyssnade man lite extra så att det inte var någon som höll på att köra in i vår båt. Det är väldigt smalt mellan bryggorna och manöverutrymmet är inte det bästa.

Så småningom kröp vi ur slafen och åt frukost i sittbrunnen samtidigt som regnmolnen började skingra sig på himmelen. Idag skulle vi ta en stadsvandring i gamla Stralsund. Samtidigt ville vi passa på att ta några geocachar här i Tyskland.

Med ryggsäcken packad med frukt och dricka samt jackor om solen skulle välja att gå i moln igen, så traskade vi ut längs med ringmuren. Där hade barnen sett, på kartan, att det skulle finnas åtminstone två av stadens tre lekplatser. Och mycket riktigt så hittade vi lekplatserna, som även hårdtestades av Axel och Ebba.

DSC_0132 DSC_0145 DSC_0146 DSC_0148

Stralsund är en vacker gammal stad med många intressanta byggnadsverk. Alla hus som byggts in i den gamla ringmuren, den ofantliga mängden av  kyrkor och kloster, alla färgglada och utsnidade ytterdörrar – allt hjälper till att skapa den mysiga staden Stralsund. Något som jag tycker är väldigt konstigt här omkring är deras förkärlek till att använda gamla sjömärken till allt annat än just sjömärken. Redan i Vitte såg vi många sjömärken som hade helt andra funktioner än de ursprungligen var tänkta som. Cykelställ, avspärrningar, konstverk, statyer och vägvisare. Man undrar om det det var rea på sjömärken efter att gamla Östtyskland föll.

DSC_0156 DSC_0157

De båda senaste krigen är inte heller något som man verkar vara klara med att bearbeta. Vi såg flera utställningar om kriget och dess fasor, bland annat i Mariakyrkan.

DSC_0151 DSC_0152

Vid sen lunch så började det kurra i magen och vi bestämde oss för att äta vid en av de många flytande serveringarna som fanns i hamnen. Absolut inget glamoröst, utan en gammal fiskebåt som byggts om till flytande “gatukök” där man kunde köpa fish’n’chips eller diverse fiskburgare. Vi beställde fyra fish’n’chips i rejäla storlekar.

DSC_0159 DSC_0160

Efter det så tog vi en tur till i de gamla delarna av Stralsund och hittade ytterligare ett gammalt kloster för att sedan gå tillbaka till båten och börja förbereda Hoplatofflan för avfärd imorgon bitti.

Idag fick jag också bita i det sura äpplet då vi behövde fylla på vattentanken efter att tankmätaren visat att det endast fanns en kvarts tank kvar. 1 Euro för lite över 100 liter är väl inte så farligt men när man vet vad man betalar för vattnet hemma så är det ju lite irriterande. Skall man ha någon synpunkt på hamnen här i Stralsund är det väl att det saknas betalautomater, som är vanligt i Danmark, vid hamnkontoret. Som det nu är så måste man anpassa sig till hamnkontorets öppettider. Det kanske passar tyskarnas ”um acht Uhr Frühstük, um neun Uhr abfahren” men det passar inte oss som brukar sticka tidigt när vi skall lite längre etapper. Speciellt nu när vi skall segla iväg tidigt och vill lämna tillbaka ”Tallykortet” som vi betalat deposition på så blir det fel. Då måste vi vänta till halvåtta när de öppnar. Alternativet är då att lämna in kortet kvällen innan men då kommer man inte åt toaletterna och duscharna.

Det här inlägget postades i Semester, Tyskland. Bokmärk permalänken.